Selamat datang ke Blog rasmi P.M Caster (PMC). PMC telah ditubuhkan hasil cetusan idea saudara Yusri (Timb. Presiden PMC) pada 10/10/2010. Di awal penubuhan, kelab ini hanya disertai oleh 10 orang ahli tetapi setelah berusia setahun jumlahnya telah meningkat kepada 40 orang. Berpusat di Kedai Pancing En. Bakhari yang juga Presiden PMC yang terletak di bandar Pasir Mas, kini kedai tersebut bukan sahaja sebagai tempat untuk para pemancing membeli peralatan memancing tapi juga sebagai tempat ahli-ahli PMC mengadakan perjumpaan untuk bertukar-tukar pendapat, nasihat dan tunjuk-ajar dalam bidang memancing. Ahli-ahli PMC terdiri dari golongan yang masih baru hingga yang mempunyai pengalaman luas dalam bidang memancing ini.

Thursday, 24 November 2011

Pergau oh Pergau

Nama Tasik Pergau sudah tidak asing lagi bagi pemancing-pemancing di Malaysia terutamanya bagi yang suka menduga lubuk-lubuk sebarau dan toman. Tasik Pergau adalah sebuah Taman Santuari yang mesti diperlihara dan dilindungi dari anasir-anasir yang boleh merosakkan keindahannya. Baru-baru ini Team PMC telah mengunjungi Taman Santuari ini bagi meninjau keadaan tasik sambil menduga lubuk-lubuk yang terdapat disini.

Panorama indah yang menjanjikan ketenangan


Antara lubuk yang menjadi igauan kaki-kaki pancing

Indah tp dicemari oleh deretan pukat-pukat yang direntang

Antara faktor yang boleh menyumbang kepada kepupusan ikan

Terdapat juga pukat-pukat yang lama dibiarkan begitu saja yang mengancam ikan-ikan disini


Adalah tidak mustahil untuk mendapatkan ikan-ikan bersaiz ini amat sukar jika aktiviti-aktiviti yang boleh mengancam hidupan-hidupan ini seperti memukat tidak dibendung dari berluasa dan diambil tindakan sewajarnya.


Jadi peliharalah khazanah kita demi generasi yang akan datang..kita tidak mahu Tasik Pergau hanya tinggal nama.. ~admin PMC~

No comments:

Post a Comment